Akció!

Percze Sándor – Szakács Tamás – Tubán József: A kereszt teológiája és a lelkigondozó szolgálata

Original price was: 1.000Ft.Current price is: 700Ft.

245 készleten

Cikkszám: AD186 Kategória:

Leírás

Magyar Luther Könyvek 9.

Percze Sándor – Szakács Tamás – Tubán József: A kereszt teológiája és a lelkigondozó szolgálata

A magát a kereszt gyalázatára adó Isten halálosan mély, de halálon is győztes szeretetére van szüksége minden, bűneivel, szenvedéssel, betegséggel, bajjal, gonddal, halálfélelemmel viaskodó embernek. És éppen így lesz Isten akarata szerint való a mi lelkigondozói szolgálatunk is. Ha nem akarjuk mindenáron megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, megfejteni a megfejthetetlen titkokat, ha nem akarjuk Istent mentegetni a szenvedő, segítségre szoruló felebarátaink előtt, hanem – mint a kereszt teológusai – csak vigasztalunk, vigasztalunk, vigasztalunk… Tudva azt, hogy aki kihozta a halálból a juhok nagy Pásztorát, Jézust, megvigasztalhatja a mi szegény szívünket is. (Részlet Ittzés János Ajánlásából)

„A dualista vallások azzal magyarázzák a világban lévő rosszat, hogy van egy másik hatalom is: a Jó mellett ott áll a Rossz is. Ézsaiás számára egyértelmű, hogy erről szó sem lehet: egyedül az Úr létezik, minden más száz százalékig az ő uralma rendeltetett, hiszen minden az Ő teremténye. Ezért, ha a Sátán szemben áll is Istennel, nem tekinthetők egyenrangú feleknek, még a Sátán felett is Isten az Úr. Ezért, ha van is jelentése annak, hogy a rosszat, a bajt a Sátán számlájára írjuk, ugyanakkor ez csak részleges okozati visszavezetés, mert az abszolút monoteizmus, mely Ézsaiásnál megjelenik, nem tűrheti el, hogy végső okozati visszavezetésben ne Isten legyen a végállomás – azaz még a baj, a rossz is csak tőle származhat. Ennek következménye viszont valóban az, hogy ő a Deus absconditus, aki gyakran sub contraria specie, akár a baj, betegség, háború, katasztrófa mögé rejtve cselekszik.” 61. old.

 

„A teológia és különösen a kereszt teológiája pedig éppen a hitet nevezi meg a megoldás megragadásának egyetlen útjaként, hiszen ez az isten és az ember közötti kapcsolat egyetlen lehetséges formája. A megoldás Isten kezében van, sőt ő azt egy kifejezetten minden emberi tényezőtől független, extra nos eseményben, a keresztben rejtette el és nyilatkoztatta ki. »Új teremtés« csak Krisztusban lehetünk (2Kor 5,17). magában az emberben a szabadulás, és a megújulás megragadásának a lehetősége sincsen meg, mert nem szabad az akarata, hanem alá van vetve a bűnnek. Tehát a gyógyulás elméleti és gyakorlati alapjai egyaránt függetlenek az embertől: a megoldás egyedül Isten kegyelmes akaratának köszönhető. Amikor a lelkigondozás emberi erőket igyekszik igénybe venni, akkor legfeljebbtüneti kezelést végez, ez azonban nem lehet azonos magával a gyógyulással. Hiszen így legfeljebb a bűn következményeinek egy része számolható fel, de semmiképpen sem maga az ok, a bűn.” 118. old.

További információk

Tömeg500 g

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Percze Sándor – Szakács Tamás – Tubán József: A kereszt teológiája és a lelkigondozó szolgálata” értékelése elsőként