Örömmel tudatjuk, hogy elkészült a 2018-2021 között folyó kutatásunk látható eredménye, az „Egyesített Bibliaolvasó” (EBO).

A honlap újdonsága, hogy a különféle bibliafordításokat lehet párhuzamosan olvasni, s azt is meg lehet tudni, hogy egymástól eltérő felekezethez  tartozó „embertársaink” /”felebarátaink” (ez a πλησίον  két fordítása)  egy adott napon éppen melyik bibliai szakaszt olvassák a közösségükben.

Tervezzük még az IMIT ( héber Biblia), illetve Simon T. László OSB Újszövetség-, és Zsoltár-fordításának  a szövegeit is  felvenni.

Kattintsanak rá a linkre és olvassák el a használati utasítást;  így érdemes elkezdeni a „komparatív bibliaolvasást”!

https://ebo.kre.hu/

A honlap bemutatója: 2021. november 2-án kedden 18 – 19 óra között lesz a KRE BTK Reviczky u 4. I. emelet Buda Béla teremben a Károli Közösségi Napok keretében.

A KRE hallgatók a Neptunon keresztül jelentkezhetnek; az érdeklődök a Hermeneutikai Kutatóközpont (https://hermeneutika-btk.eu/) adminisztrátoránál, Blázy Mártánál jelentkezzenek:  blazy.marta@kre.hu címen.

Minden érdeklődőt várunk, s addig is megköszönjük, ha a honlapunk „tesztelésében” részt vesznek. Külső vendégeinktől is kérjük az aktuális  járványügyi előírások betartását.

Egyúttal egy  korábbi digitális „termékünket”,  a Magyar Shakespeare Olvasó-t (MASO) is ajánljuk szíves  figyelmükbe.

https://shakespeare.kre.hu/

Ezen a honlapon a Shakespeare-szövegek eredetiben és  az 1949 előtti magyar fordításokban is olvashatók. Továbbá a keresőbe beírt angol vagy magyar szó (konkordanciaként) azonnal megjeleníti, hogy az hol fordul elő az angol és a magyar szövegkorpuszban. Az egyes művekhez számos színházi és filmadaptáció linkje is csatlakozik.

Mindkét honlapot sikerült a Károli Gáspár Református Egyetem szerverjére telepíteni.

Az EBO design Borsa Aliz munkája, a Shakespeare-oldal grafikájáért  pedig Orosz István költőt és grafikust illeti köszönet.

Mindkét honlap esetében a szoftverfejlesztő Király Levente Zoltán volt.

Üdvözlettel, 

Fabiny Tibor projektvezető, a munkatársaim nevében is.

https://btk.kre.hu/index.php/2015-12-05-09-31-20/kari-kutatocsoportok/846-egysegesitett-bibliaolvaso-kutatocsoport.html