Akció!

Rekha Chennattu: A Biblia és az indiai exegézis

700Ft

299 készleten

Cikkszám: AD171 Kategória:

Leírás

Hermeneutikai Füzetek 32.

Rekha Chennattu: A Biblia és az indiai exegézis

Budapest, 2010

Az indiai exegézis iránti érdeklődés nem új jelenség, a 16. század óta több próbálkozás történt a Biblia indiai szemszögből való feldolgozására. A kötet először röviden összefoglalja az erre vonatkozó múltbeli próbálkozásokat, majd integrált és holisztikus indiai megközelítést mutat be. A 19. és a 20. század folyamán a hinduizmusból megtért számos indiai exegéta ugyanezt az indiai vallásos hermeneutikát követte mind a bibliaolvasásban, mind Jézus történetének előadásában. Sokan próbálkoztak azzal, hogy felélesszék a régi indiai történetmesélés hermeneutikáját, és egy indiai biblikus exegézis módszertant dolgozzanak ki.

A szerző Jahve és Izrael kapcsolatát látja megvalósulni a Krisztus választásával kialakuló és János apostol körében továbbélő tiszteletet, kölcsönös szeretetet és engedelmességet megélő közösségben.

Tartalom

Fabiny Tibor: Ajánlás

Kránitz Mihály: Előszó. India és a kereszténység

Rekha Chennattu: Indiai exegézis a múltban és napjainkban

Tanítványság és szövetség: János 15–16 értelmezése

Nők az egyház küldetésében. A János 4 értelmezése

„A krisztus által Jeruzsálemben alapított egyház kétezer évvel ezelőtt született, s mindig engedelmeskedett a misszióra vonatkozó evangéliumi parancsnak. Tamás, a Tizenkettő egyike Kr. u. 52-ben érkezett a dél-indiai Keralába, ahol nagy lelkesedéssel fogadták. gyakorlatilag ugyanabban a században jött létre Indiában a krisztushit, mint Jeruzsálemben, s így az indiai kereszténység egyidős magával a kerszténységgel.Tamás apostol először a brahminokkal vette fel a kapcsolatot, akik közül sokan elfogadták Krisztus evangéliumát. Tamás hét közösséget alapított: Keralában Kodungalloor, Palayoor, Paravor-kottakavu, Kokomangalam, Kollam Miranam és Chayal városokban. A nyolcadikat Tamil Naduban, Mailapurban.” 11. old.

„Az indiai feminista teológusok bibliamagyarázataikban különösen érzékenyek a Szentírásban található patriarchális súlyponteltolódásokra.

Feminizmuson olyan ideológiát vagy világnézetet értek, mely a nőt teljes embernek tekinti, aki az egyházban és a társadalomban azonos kötelességekkel rendelkezik, azonos jogokra és kiváltságokra jogosult. Egyetlen lényt sem szabad a másiknál magasabb vagy alacsonyabb rendűként kezelni. Így a feminizmus a férfiuralomból következő patriarchális viselkedési módokat vonja kétségbe, melyek a férfiaknak a nők fölötti uralmából következnek.” 25. old.

További információk

Tömeg500 g

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Rekha Chennattu: A Biblia és az indiai exegézis” értékelése elsőként