A viszály könyve? Egy Biblia – sokféle értelmezés

600Ft

Elfogyott

Cikkszám: AD433 Kategória:

Leírás

Hermeneutikai Füzetek 10.

„Az evangéliumi egyházak a Szentírás egyházai kívánnak lenni. Elméletileg a Biblia egyházaink alapköve és irányítója. Ebben az esetben azt feltételezzük, hogy az egyház nagykorú keresztényekből áll, akik magyarázni tudják a Bibliát, és nincs szükségük a gyámkodást gyakorló tanítói hivatalra. A reformátori tanítás szerint a Biblia mindenki számára világos, egyértelmű és érthető.

A valóságban azonban egészen másként fest a dolog. A Biblia többértelmű, és ezért csaknem mindent meg lehet indokolni a Bibliával. A baloldaliak politikai elkötelezettségüket, a jobboldaliak a hit és a politika szigorú szétválasztását magyarázzák a Bibliával. A feministák a Bibliával indokolják a nők felszabadítását a patriarkális társadalom béklyóitól; a konzervatív keresztények a Bibliában találják meg a Szentháromság Istenbe vetett hitüket, a liberálisok viszont ezt a hitet éppen a Biblia segítségével utasítják el. […]

Így történhet az meg, hogy evangéliumi egyházainkban a Biblia nem is annyira közös fundamentumunk, hanem inkább a viszálykodás folyamatos forrása a különféle keresztény csoportok között. Igen, mivel az egyház fundamentumának kellene lennie, s így a maga módján minden evangéliumi kereszténynek fontos, azért válhatott a különböző csoportok vitapontjává.” 5. old.

„A bibliai bizonyságtétel szerint, Isten, azáltal, hogy aktívan belenyúlt az emberi történelembe, észlelhetővé tette magát az emberek számára munkájának nyomaiban. Csak aki elég pontosan odafigyel azok bizonyságtételére, akik ezekről a megnyilvánulásokról tanúskodnak, az észlelheti és ismerheti meg ezeket. Még jobban kiélezve: aki nem ismeri fel azokban az eseményekben, amelyekről a bibliai elbeszélések beszámolnak, hogy Isten munkálkodott, annak alapjában véve semmi mentsége nincs.” 50. old.

„Tapasztalatból tudják a nők, mit is jelent az: nem valóságosan létezni. Ez viszi őket közel jézushoz, aki önmaga is gyenge, hatalom nélküli. Így abban a helyzetben vannak, – az értetlenkedő tanítványokkal ellentétben – hogy fel tudják fogni, a tehetetlenek és kívülállók hatalmát, amelyet Jézus helyreállít. Másként, mint az értetlenkedő tanítványok, akik az erőtelen, halálra szánt Jézust elutasítják, áppen a nők értik a messiási titkot, ők el tudják fogadni Jézust, és mellette maradnak haláláig.” 62. old.

További információk

Tömeg500 g

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„A viszály könyve? Egy Biblia – sokféle értelmezés” értékelése elsőként