Akció!

Ulrich Luz: Evangélium és hatástörténet

800Ft

Hermeneutikai Füzetek 8. Ulrich Luz: Evangélium és hatástörténet. A Máté-evangélium értelmezése a történelemben Budapest, 1996 A berni újszövetséges teológus, Ulrich Luz (1938–) a gadameri hatástörténetet alkalmazza Máté evangéliumára. Miért nem vette az egyház figyelembe…

587 készleten

Cikkszám: AD128 Kategória:

Leírás

Hermeneutikai Füzetek 8.

Ulrich Luz: Evangélium és hatástörténet.

A Máté-evangélium értelmezése a történelemben

Budapest, 1996

A berni újszövetséges teológus, Ulrich Luz (1938–) a gadameri hatástörténetet alkalmazza Máté evangéliumára. Miért nem vette az egyház figyelembe ekkléziológiájának kialakításakor a Máté 10-et? Ki volt Péter a Mt 16,18 alapján: igaz keresztény vagy az első pápa? Mi a hamis, mi az igaz megfelelés a búza és a konkoly (Mt 13,24–30) példázatából kiindulva? Ezekre a kérdésekre adja meg Luz a választ a konkrét igehelyek hatástörténetének vizsgálatával. Könyvének megállapításai szoro­san kapcsolódnak a Hermeneutikai Füzetek által felvetett problémákhoz: paradigmaváltás, értelme­zéstörténet, olvasóközpontú megközelítés, szótörténés.

Tartalom

A történetkritikai módszer korlátai

Hatástörténet: a megértés új dimenziója

Vándorló radikálisok, letelepedett közösségek és a ma egyháza

Ki volt Péter: igaz keresztény vagy az első pápa?

Hatástörténet és az igazság kérdése

A bibliaértelmezés változásai Európában és Amerikában

„Mit jelent megérteni egy bibliai szöveget? A bibliai szövegek mindig másodlagosak a bibliai történelemhez, Izrael népe vagy a korai keresztény közösségek életéhez képest. Az írott bibliai szövegek olyanok, mint a konzervált, fagyott élet: könnyű szállítani, eltartani, azonban fagyott állapotban nem fogyaszthatók. Vagy olyanok, mint egy fénykép, ami az élet egy pillanatának képe. Fényképként élettelenek, az alakok ne mozdulnak, nem nevetnek. A bibliai szövegként élet másodlagos hatásai. Megértésük azt jelenti, hogy visszahozzuk őket az életbe. A történelmi rekonstrukció annyit tesz, mint leírni azokat az élethelyzeteket, amelyekhez a szövegek – fagyott emlékként – tartoznak és utalnak. Ez azonban még nem a szöveg megértése. A mélyhűtött étel csak akkor lesz hasznossá, ha kiolvasztják és fogyaszthatóvá válik. A fénykép csak akkor válik jelentéshordozóvá, amikor emlékeinkkel vetjük össze, és az általa megörökített személyek életre kelnek a szívünkben. Ugyanígy, a bibliai szövegek akkor nyernek jelentést, amikor az életünk részévé válnak. Más szóval, az Újszövetséget megérteni nemcsak azt jelenti, hogy megértjük a szöveg szavait, hanem azt is, hogy megértjük az élő Krisztust, akiről az írás tanúskodik, az általa létrehozott élethelyzetet; mindkettőt mint ajándékot, kérdést, életünkhöz intézett kihívást kell megértenünk.” 16. old.

A keresztény igazság nem definíció, hanem út, amely megfelel a Jézus-történet mintájának, és amelyet éppen ez a történet tesz lehetővé. Jézus Krisztus nem definiált igazság, hanem kiindulópont és cél. Hogy ez relativitást jelentene? Azt jelentené, hogy le kell mondanunk a világos, határozott keresztény identitásról? Az utak nem jók semmire, ha az emberek nem járnak rajtuk. Ha egyedül járok egy számomra ismeretlen úton, érdekelnek mások úti beszámolói.” 83. old.

További információk

Tömeg 200 g

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Ulrich Luz: Evangélium és hatástörténet” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük