Akció!

Egy házban élnek-e a keresztények? Magyar reflexiók a Princetoni javaslatra

800Ft

Hermeneutikai Füzetek 30. Egy házban élnek-e a keresztények? Magyar reflexiók a Princetoni javaslatra Szerk.: Fabiny Tibor Budapest, 2007 A tizenhat észak-amerikai teológus által megfogalmazott Egy testben a kereszt által. Princetoni javaslat a keresztények egységére (HF 28.)…

856 készleten

Cikkszám: AD167 Kategória:

Leírás

Hermeneutikai Füzetek 30.

Egy házban élnek-e a keresztények?

Magyar reflexiók a Princetoni javaslatra

Szerk.: Fabiny Tibor

Budapest, 2007

A tizenhat észak-amerikai teológus által megfogalmazott Egy testben a kereszt által. Princetoni javaslat a keresztények egységére (HF 28.) dokumentumra tizenhat magyar teológus válaszolt. A magyar szerzők nyolc keresztény felekezet képviselői. A Princetoni javaslat, ahogy Robert W. Jenson nevezte: a „vizekre vetett kenyér” (Préd 11,1), amely a Duna partjaihoz is eljutott. Egy házban élnek-e a keresztények? Ezzel a kérdéssel kerestük fel a különböző felekezetekhez tartozó hazai testvéreket, akikkel a tanításban és a hitélet gyakorlatában is sokszor nagyon eltérünk egymástól, ám legtöbben mégis valljuk, hogy ugyanannak a Krisztus-testnek vagyunk tagjai. Különösen is kiemeljük az időközben elhunyt Pásztor János (1925–2007) nyugalmazott református professzor odaadó elkötelezettségről és szakértői felelősségről tanúskodó hozzászólását. A kötetet az ő emlékének ajánljuk.

„A bűnbánat Luther nagyszerű felismerése és élettapasztalata szerint Isten Szentlelkének csodálatos munkája bennünk. Bűnbánat ott van, ahol már elkészíttetett a bűnbocsánat. Bűnbánat ott lehetséges, ahol Isten élő szava a Szentlélek által megteremti azt bennünk. Az aszkézis ugyancsak Luther felismerése és élettapasztalata szerint akár éppen útjában is állhat az igazi bűnbánatnak. Olyan eszközzé torzulhat, mely azt ígéri (hamisan!), hogy ennek révén megnyerhető a bűnbocsánat. Az a meggyőződésem, hogy a Princetoni javaslat csak akkor vihető tovább, ha az aszkézis nem lemondás, nem az önmegfosztás egységszerző eszköze (mint ahogy üdvösséget sem szerezhet!), hanem a hála gesztusrendszere. Vagyis az aszkézis a szó eredeti értelmében az aszkézis: begyakorlás.” 18. old.

„Egy új gondolkodásra van szüksége az egységre törekvő keresztény közösségeknek, gyülekezeteknek, egyházaknak, ahogy ezt a Princetoni javaslat ajánlja, a látható keresztény hit megvallásának és megélésének tekintetében is. Az egyetlen egyházról szóló tanítás hite minden keresztény előtt világos. Ugyanakkor látni kell, hogy a gyakorlatban kezdetektől más problémával küzdött az egyik  és más problémával a másik újszövetségi eklézsia. Más adottságai, lelki ajándékai, szolgálata, küldetése másik nép- vagy társadalmi csoporthoz vezette őket (vö. 1Kor 12,4 – 6). De a szentháromságos Isten ugyanaz.” 117. old.

További információk

Tömeg500 g

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Egy házban élnek-e a keresztények? Magyar reflexiók a Princetoni javaslatra” értékelése elsőként