Akció!

Tyconius: Szabályok könyve – Liber Regularum Tyconii

Original price was: 800Ft.Current price is: 700Ft.

Hermeneutikai Füzetek 12. Tyconius: Szabályok könyve – Liber Regularum Tyconii Budapest, 1997 A bibliai hermeneutika „klasszikusa”, valószínűleg az első latin nyelvű hermeneutika. Tyconius a 4. században Észak-Afrikában élt donatista, akit azonban kritikája miatt maga a donatista…

269 készleten

Cikkszám: AD134 Kategória:

Leírás

Hermeneutikai Füzetek 12.

Tyconius: Szabályok könyve – Liber Regularum Tyconii

Budapest, 1997

 

A bibliai hermeneutika „klasszikusa”, valószínűleg az első latin nyelvű hermeneutika. Tyconius a 4. században Észak-Afrikában élt donatista, akit azonban kritikája miatt maga a donatista zsinat is elítélt. Bírálta az egyház elvilágiasodását, mégis ragaszkodott annak catholicos voltához. A szabá­lyokat (1. Az Úr és az ő teste, 2. Az Úr kettős teste, 3. Az ígéretek és a törvény, 4. Az egyes és az általános, 5. Az idők, 6. Az összefoglalás, 7. Az ördög és az ő teste) tipologikus módon tárgyalja, s eközben megvilágosítja az Írás rejtett értelmét, s figyelembe veszi a bibliai nyelv és a képek jelentését. Tyconius-nál a Szentírás értelmezése elválaszthatatlan az egyház értelmezésétől: mai kifejezéssel, a hermeneutika és az ekkléziológia összefügg.

Tartalom

Az Úr és az ő teste

Az Úr kettős teste

Az ígéretek és a törvény

Az egyes és az általános

Az idők

Az ördög és az ő teste

„Tyconius Liber regularum (Szabályok könyve) című munkája valamikor a negyedik század vége körül keletkezett. Ez a legelső nyugaton írt bibliai hermeneutikai kézikönyv. Emellett írt kommentárt a Jelenések könyvéről, amely egészében nem maradt fenn, azonban Torinóban és Budapesten vannak töredékei. […] A Liber regularum (Szabályok könyve) joggal tekinthető elfelejtett klasszikus műnek. Bár a reformáció idején Gryneus Bázelban kiadta, az első kritikai kiadás 1894-ig váratott magára. A műnek hármas célja van: 1. útmutatás az Írás értelmezéséhez; 2. az egyházról szóló helyes tanítás (ekkléziológia); 3. lelkipásztori útmutatás az egyéneknek és az egyháznak egyaránt.” 9 – 10. old.

„Mire való a törvény az igazaknak amikor a törvény »nem az igazakért van« (1Tim 1,9), aki a törvény nélkül is Isten jótetszése szerint cselekszik, Istent szabadon szolgálja, aki Isten Isten Krisztus képe és hasonlatossága szerint él? Ők akarattal jók. Aki azonban a törvény alatt van, az haláltól félelem miatt nem lesz nyíltan gyilkos; az ilyen nem könyörületes, nem Isten képe. Az ilyennek nem tetszik a törvény, hanem a bosszútól fél, és nem képes megcselekedni azt, amiről – nem meggyőződésből, hanem kényszerből – úgy gondolja, hogy meg kell cselekednie.” 41. old.

További információk

Tömeg200 g

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tyconius: Szabályok könyve – Liber Regularum Tyconii” értékelése elsőként