Akció!

Jonathan Edwards: Oroszlán Bárány – Krisztus szépsége

Original price was: 800Ft.Current price is: 600Ft.

106 készleten

Cikkszám: AD173 Kategória:

Leírás

Hermeneutikai Füzetek 34.

Jonathan Edwards: Oroszlán Bárány – Krisztus szépsége

Budapest, 2012

Edwards igehirdetésének eredeti címe „The Excellency of Christ”, ami kiválóságot, tökéletességet, azaz szépséget jelent. E páratlan architektonikával felépített beszéd tézise, hogy Jézus Krisztusban csodálatra méltó módon ötvöződnek az egymástól eltérő kiválóságok. Jel 5,5–6 szerint Ő egyszerre Oroszlán és Bárány. Az Oroszlán erőben jeleskedik, a Bárány szelídségben. Krisztusban egyszerre van meg a végtelen magasság és a vég­telen leereszkedés. Krisztus, a leg­magasabb szintű lény, emberré válik, hogy megadja magát a szégyennek: „Jézus Krisztus egy­szerre végtelenül fenséges és végtelenül leereszkedő.” (Fabiny Tibor irodalomtörténész professzor, a Jonathan Edwards Center Hungary vezetője)

Krisztus egyszerre feltétel nélkül engedelmes szolga és az ég és föld korlátlan ura. Krisztus kétszeresen is a mindenség ura: egyrészt Isten-ember és Közbenjáró, Akit az Atya megbízott, és kezébe adta az uralmat. Isten ruházta át rá a hatalmat, ezért az Atya helytartójaként is tekinthetünk rá. Azonban más szempontból is Úr mindenekfelett: tudniillik – elsődleges természetéből adódóan ő maga is Isten. Tehát ugyanúgy, mint az Atya, ő is kezdettől fogva a világmindenség teljhatalmú Ura. Épp ezért saját jogán, nem a hatalom átruházása folytán uralkodhat a világ felett. Nem afféle másodrendű isten, ahogy az ariánusok állították, hanem minden tekintetben a leghatalmasabb Isten.” 19. old.

„Barátodnak választanál egy igen magas rangú személyt? Az emberek előszeretettel választanak maguknál jóval magasabb rangú barátokat, mert megtisztelve érzik magukat az ilyen barátságok által. Milyen port kavarna hát az, ha egy hatalmas és kiváló herceg egy alacsony rangú leányt ajándékozna meg szeretetével! Krisztus márpedig végtelenül felsőbbrendű, mint te, vagy a föld fejedelmei, hisz ő az uraknak Ura. Egy ilyen tiszteletre méltó személy kínálja fel.

További információk

Tömeg500 g

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Jonathan Edwards: Oroszlán Bárány – Krisztus szépsége” értékelése elsőként